tours.hu

 

tours.huRepölőjegyekSzállodafoglalásAutóbérlésBudapesti utazási irodákVidéki irodákKülföldi magyar irodákDiákutaztatókKapcsolat  
Budapest info    
 


 

BudapestAirport.hu

Kubicek Balloons Magyarország

Balkán.hu


Mini útikönyv budapesti városnézéshez

City break, avagy rövid városlátogatás, napjaink népszerű turisztikai válfaja. Célja pár nap alatt minél jobban megismerni a kiszemelt várost és kiszakadni egy rövid időre hétköznapi életünkből. A városlátogató turisták komplex élményt keresnek, nem elégszenek meg a főbb látványosságok, történelmi nevezetességek sablonszerű megtekintésével, kulturális, kulináris élményt, szórakozást, izgalmat, egyedi hangulatot is keresnek. Budapest esetében a választás nehézségével találhatják magukat szemben az ide érkezők, a rendkívül széles kínálatból igazi kihívás kiválasztani a minket érdeklő elemeket és összeállítani a számunkra legvonzóbb programot.

Ehhez kívánunk kis segítséget nyújtani a következő rövid, 7 helyszínt magába foglaló összeállítással:

 

Sziklakórház, Budai Várnegyed

 

Forras: pszeudo.hu

Egy egyedi kiállítás egyedi helyszínen: ez a Budai vár alatt található Sziklakórház. Az izgalmas kiállítás a II. világháború, az 1956-os forradalom és a hidegháború időszakába kalauzolja a látogatót. A 2300 négyzetméternyi területen elhelyezkedő kiállításon megtekinthető többek között egy második világháborús, valamint egy 1956-os kórház, egy légoltalmi riasztóközpont és egy atomháborús bunker is. A kiállítást a korabeli berendezések, a viaszfigurák és a működő technikai berendezések teszik élethűvé. A látottakat felkészült tárlatvezetők előadása egészíti ki érdekes információkkal és történelmi adatokkal. A Sziklakórház kialakítása az 1930-as évekre nyúlik vissza, a második világháborúra készülve hozták létre. Építésének célja a háborús sebesültek ellátása volt légitámadások idején, abban az esetben, ha a kórházak a támadások miatt működésképtelenné váltak.

 

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda, Gellért tér

Forras: lanchid19hotel.hu

Egy budapesti látogatás szinte elképzelhetetlen a számos híres termálfürdő egyikének meglátogatása nélkül. A Rudas Fürdő a 16. századból, a török hódoltság korszakából származik, Szokollu Musztafa budai pasa építette. A török időkből fennmaradt részek a nyolcszögletű medence a félgömb alakú kupolával fedett nyolc oszlopos medencetérrel és a török kerámia vízvezetékek. 2014-ben felújították és egy modern wellness részleggel bővítették ki a Rudast, így jelenleg ez a város legszebb és legjobb állapotban lévő termálfürdője. Különleges élményt nyújt a tetőteraszon elhelyezkedő termálvizes jakuzzi, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra. A fürdőt elsősorban férfiak látogatják, a keddi nap viszont kizárólag a hölgyeké, míg szombaton és vasárnap párok is látogathatják, ezek a társas fürdőruhás napok. Pénteken és szombaton fantasztikus hangulatú éjszakai fürdőzésre is lehetőség van, 22 órától egészen másnap hajnali 4 óráig. 

 

Dunakorzó

Forras: Flickr, Moyan_Brenn

Túránk következő állomásaként kellemes sétát tehetünk a Dunakorzón, gyönyörködve a Dunára és a szemközti oldalon elhelyezkedő Budai Várnegyedre, Citadellára és Gellért-hegyre nyíló kilátásban. A Dunakorzó sétánya a Lánchídtól az Erzsébet hídig nyúlik a pesti oldalon a Duna mentén. Ez az útvonal a történelem során mindig is kedvelt sétálóutca volt, különösen a 19. században. A korzót ma ötcsillagos szállodák (Marriott, Intercontinental, Sofitel), elegáns éttermek, kávézók, bárok és kaszinók szegélyezik. A Lánchíd közelében található a híres Sofitel Las Vegas kaszinó, amely élő játékasztalokkal, nyerőgépekkel és elektronikus rulettasztalokkal várja a szerencsejátékokat kedvelő turistákat és helybelieket. Sokan azért ismerik a kaszinót, mert 2008-ban ez adott helyszínt első alkalommal Budapesten az egyik legrangosabb pókerversenynek, a PokerStars által rendezett European Poker Tour-nak.

 

Budapest Eye, Erzsébet tér

Forras: Flickr, ddqhu

London és Párizs után Budapest központjában is található már óriáskerék. A Budapest Eye, a világ legnagyobb mobil óriáskereke az Erzsébet téren került felállításra, időszakosan, 2015 áprilisától szeptemberig vehető igénybe. Az óriáskerék 65 méteres magasságba viszi fel a látogatókat, akik 41 darab 8 fős légkondicionált zárt kabinból csodálhatják meg a város látványosságait. A Budapest Eye hivatalos neve Sziget Eye, mellyel az augusztusban a Hajógyári szigeten megrendezésre kerülő Sziget zenei fesztivált hivatott népszerűsíteni. Az óriáskerék éjfélig tart nyitva, így a városi panorámát éjszakai kivilágításban is megcsodálhatjuk a magasból. Építése pontos mérnöki munkát igénylő feladat volt, 6 nap alatt építette 20 ember egy 160 tonnás daru segítségével:

 

Nagypiac, Fővám tér

Forras: Wikimedia

A Fővám téren található Nagypiac kívül-belül érdekes látnivalót nyújt az idelátogatóknak. A vásárcsarnok épülete műemlék, 1897-ben készült Pecz Samu egyetemi tanár tervei alapján. A történelem során a Szabadság híd pesti hídfője közelében folyt a Duna vízi útvonalán érkezett áruk elvámoltatása, ez indokolta a piactér kialakulását a Fővám téren. 10 000 négyzetméteres alapterületével ez Budapest legnagyobb piaca. A színes téglaépületet óriási méretű vas tetőszerkezet fedi, amit leginkább belülről csodálhatunk meg. Az épület színes Zsolnay épületkerámiával díszített jellegzetes tetejét már messziről felismerhetjük. A csarnok megtekintésére érdemes hosszabb időt szánni, mert a 3 szinten elhelyezkedő üzletek és standok számos érdekes látnivalót tartogatnak, illetve kulináris élvezetben is részünk lehet, hiszen megkóstolhatjuk itt a magyar konyha néhány specialitását. A teljesség igénye nélkül a széles zöldség és gyümölcskínálat mellett megtalálhatók a piacon a legkülönbözőbb halak, húsok, savanyúságok, fűszerek, tejtermékek, gombák, mézek, aszalt gyümölcsök, és ami még a szem szájnak ingere. Csillapíthatjuk éhségünket a büfékben kapható óriási lángossal, egy kolbásszal vagy töltött káposztával, de ha elfáradtunk, le is ülhetünk az épületben található kávézók egyikében. 2014-ben a legkedveltebb turisztikai oldal, a TripAdvisor „Legkiválóbb piac” díját kapta a Fővám téri csarnok.

 

Titkos belső kertek

Forras: imaginebudapest.hu

Budapest házainak homlokzata számos az utcáról láthatatlan titkos érdekességet is rejt, ilyenek például a tipikus budapesti belvárosi polgári bérházak belső udvarai és kertjei. Ezeket nagyrészt csak csoportos vezetett túrák keretében tekinthetjük meg, hiszen nem tudjuk, melyik házba érdemes bemenni és persze mivel nagy részük lakóépületek belsejében helyezkedik el, így be sem tudunk jutni. Pedig érdemes: megcsodálhatjuk az udvarok építészeti különlegességeit, a változatos kialakítású körfolyosókat, régi lifteket, kovácsoltvas kapukat, valamint sok helyen a belváros közepén a házak udvarában gazdagon burjánzó fás, virágos oázisokat, ahol időnként kutakat, szobrokat, díszmedencéket is láthatunk. A legérdekesebb állomása ennek a túrának talán a Georgia bérpalota, melynek udvarában található az V. és VI. került legnagyobb, mintegy 2000 négyzetméteres magánkertje, madarak által elejtett magokból kinőtt ecetfákkal, dió, cseresznye és ostorfákkal.

 

Romkocsmák

Forras: bebudapest.hu

Budapesti túránk végén érdemes megismerkedni a város pezsgő éjszakai életével. A fővárosi éjszakák számos szórakozási lehetőséget kínálnak, melyek közül az utóbbi időben nagy népszerűségre tettek szert a gomba módra szaporodó romkocsmák. A recept rendkívül egyszerű: végy egy leromlott, lebontás előtt álló belvárosi épületet, rendezd be leselejtezett retró bútorokkal, díszítsd fel szedett-vedett régi tárgyakkal, helyezz el egy bárpultot és már kész is a romkocsma. Az egyedi hangulatú pubok szórakozni vágyó turisták ezreit vonzzák a városba, sok nyugat-európai fiatal kifejezetten egy bulizós-ivós hétvégére érkezik Budapestre, kocsmáról kocsmára járva az éjszakában. A nagy kínálat a bőség zavarát eredményezheti, a változatos szórakozóhelyek palettáján kiemelkedik a Kazinczy utcában található Szimpla Kert, amely úttörőnek számít a romkocsmák történetében. De nem kötelező itt letáboroznunk egész éjszakára, egy kocsma túra keretében több helyszínt is meglátogathatunk. A környék bővelkedik lehetőségekben, a 6. kerületnek ez a Nagykörúton belüli része egész szórakoztató negyeddé nőtte ki magát. A Kazinczy utcában és a közeli Király és Dob utcában, valamint Gozsdu udvarban egymást érik a zsúfolt pubok és különböző vendéglátó egységek.

 

 

 

 

Copyright © 2006-2010 tours.hu Minden jog fenntartva | Médiaajánlat | Kapcsolat