tours.hu

 

tours.huRepölőjegyekSzállodafoglalásAutóbérlésBudapesti utazási irodákVidéki irodákKülföldi magyar irodákDiákutaztatókKapcsolat  
Budapest info    
 


 

BudapestAirport.hu

Kubicek Balloons Magyarország

Balkán.hu

Budapest története

Budapest területén már több mint 4000 évvel ezelőtt is éltek emberek. Az I. sz. elején a rómaiak vették birtokba ezt a területet, megalapították Alsó Pannónia tartomány fővárosát. A Duna nyugati partján katonai támaszpont és polgári városrész jött létre. I-IV. századi épületmaradványok még ma is láthatók a főváros területén. Az V. sz. elején nomád népek, a hunok igázták le a várost. A monda szerint a hunok vezérének, Attilának bátyjáról nevezték el a várost Budának. A hun birodalom felbomlása után az avarok telepedtek itt meg. A magyar törzs Árpád vezetésével 896-ban érkezett ide. A település a századok folyamán fokozatosan fejlődött. Az 1241-es tatárjárás komoly károkat okozott. A város virágkorát Zsigmond (1387-1437) és Mátyás (1458-1490) uralkodása alatt élte. A király halála után politikai és gazdasági hanyatlás következett. 1526-ban a magyar sereg Mohácsnál csatát vesztett a török seregekkel szemben. Az ország három részre szakadt, török, Habsburg- és Szapolyai-uralom alá tartozó területekre. 1541-ben Buda török kézre került, ezzel kezdetét vette a 150 éves török hódoltság. 1686-ban sikerült Budát a törököktől visszafoglalni a Habsburg-csapatok segítségével. Az ostrom során a három város, a Duna bal partján levő Pest, a jobb partján levő Buda és a tőle északra elterülő Óbuda komoly károkat szenvedett. A lakosság nagy része elmenekült vagy elpusztult. A csata befejezése után a Habsburg-uralkodóház német lakosokat telepített itt le.

Nagyszabású építkezések kezdődtek, ekkor jött létre a város területén megtalálható barokk épületek, templomok nagy része. A XIX. században Pest-Buda ismét a magyar gazdasági, politikai élet központjává vált. Itt koncentrálódtak a kormányhivatalok, országos intézmények. A három város rohamosan fejlődött. 1873-ban Pest, Buda és Óbuda Budapest néven egyesült. Vízvezeték- és csatornahálózat épült, megindult a lóvasút, villamosvasút, majd 1896-ban Európa első földalatti vasútja. A két világháború komoly károkat okozott, a műemlékek nagy része megsérült, illetve elpusztult. A város 1945. február 13-án szabadult fel. Az újjáépítés során jött létre a ma látható lakótelepek és gyárak többsége. 1970-ben adták át a metró első vonalát.

A tíz leghíresebb látnivaló

Budai Vár és Mátyás-templom

A budai Vár és a teljes várnegyed Budapest leghíresebb és egyik leglátogatottabb turisztikai nevezetessége. A királyi palota az ország egyik szimbóluma; a XIII. századtól csaták, háborúk színhelye. A Várnegyedben három templom – köztük a Szentháromság téren álló Mátyás-templom vagy Budavári Koronázó Főtemplom, nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék, Budapest egyik legszebb és leghíresebb katolikus temploma –, öt múzeum, több történelmi jelentőségű épület, emlékmű és színház is van. A Halászbástyáról és a Nemzeti Galéria előtti térről fenséges a panoráma, a Duna egyik legszebb szakasza látható innen.


Lánchíd

A főváros első, műemlék hídja, háttérben a budai Várral csodálatos látvány, ami sok turistát csalogatott már Budapestre. Gróf Széchenyi István felkérésére William Tierney Clark tervező és Adam Clark kivitelező építették meg 1839–1849 között. A világháborús pusztításokat ez a dunai híd sem élte túl, 1949-ben, készítésének 100. évfordulóján építették újjá. A budai oldalon található alagút tetejére gyalog is fel lehet jutni, ahonnan kiváló látkép nyílik a Dunára.

Országház


A Duna partján áll az ország legnagyobb épülete, az Országgyűlés állandó helyszíne, a neogótikus stílusban épült Parlament. Az épületegyüttest 1884–1904 között építették Steindl Imre tervei szerint. A 691 helyiségből álló építmény hossza 268 m, kupolájának magassága 96 m. 2000 óta az Országházban láthatóak a magyar koronázási jelvények: Szent István koronája, a jogar, az országalma és a reneszánsz kori kard.

Hősök tere

A hatalmas terület három fő eleme az 1896-ban épült Műcsarnok, az 1906 decemberében átadott Szépművészeti Múzeum és a kettőt vizuálisan összekötő Millenniumi emlékmű, melynek 36 m magas középső oszlopán Gabriel arkangyal a Szent Koronát és az apostoli kettős keresztet tartja. Az emlékmű eklektikus stílusban épült, félköríves alakban. A bal és a jobb oszlopcsarnokban a magyar történelem hét–hét neves személyiségének bronzszobra áll.

Szent István Bazilika

A Szent István Bazilika Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, Budapest egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége. A Szent István-kultusz fő helyszíne. Itt őrzik ereklyeként a bazilika névadójának, a magyar államalapító király, I. (Szent) István épségben maradt mumifikálódott jobb kezét, a Szent Jobbot. Budapest legnagyobb templomának kupolája a város minden pontjáról látható. A klasszicista stílusú bazilika 1851-től 1905-ig épült és itt helyezték örök nyugalomra az egyik leghíresebb magyart, Puskás Ferenc labdarugót 2006-ban. A bazilikában rendszeresen tartanak orgonakoncerteket. 

Andrássy út

Az Andrássy út Budapest 2310 m hosszúságú, egységes architektúrájú sugárútja, amely a Belvárost köti össze a Városligettel. Az Andrássy út az alatta haladó Millenniumi Földalatti Vasúttal és a végében fekvő Hősök terével együtt 2002-ben a világörökség része lett. Budapest eklektikus épületeinek színe-java itt látható, számos gyönyörű, belső teret, szobrot, szökőkutat rejtő bérházzal és az Ybl Miklós tervei alapján épült Operaházzal.

Margit-sziget

A Duna zöld hajója, források, fürdők , dúsfüvű rétek birodalma. A Margit híd és az Árpád híd között elnyúló karcsú, 2,8 km hosszú sziget a főváros legszebb parkja. A szigeten középkori szakrális építészeti emlékek modern „skywalk” úttal, szoborsétányok, az UNESCO által védettnek nyilvánított víztorony és a híres zenélőkút mellett strand, futópálya, szálloda, éttermek, szórakozóhelyek is találhatók.

Budapest Gyógyfürdői

A város hivatalosan 1934-ben nyerte el a fürdőváros címet, de már az ókori rómaiak is élvezték a természetes hőforrások kincseit. Naponta 70 millió liter gyógyvíz buzog fel az eddig feltárt 118 természetes forrásból, 21–78 Celsius-fokon. Budapest 15 gyógyfürdője közül 10 egész évben nyitva tart. Budapest számos ivókútjából pedig meg is kóstolhatjuk a gyógyhatású vizeket.


Gellérthegy és Citadella

A Gellérthegy a főváros népszerű kirándulóhelye. Itt található a Citadella – egy egykori erődítmény, amelyet az 1848–49-es szabadságharc leverése után, 1854-ben emelt a Habsburg- uralkodóház. Innen látható a világörökséget képező budapesti panoráma a legteljesebb pompájában. A hegy nevezetességei még: Szent Gellért püspök szobra, a Szent Gellért Sziklatemplom és a Szabadságszobor.

Dohány Utcai Zsinagóga

A világ második és Európa – az amszterdamival együtt – legnagyobb zsidó temploma. 1854–59 között épült romantikus stílusban, Feszl Frigyes közreműködésével, Ludwig Förster tervei szerint. A háromezer ülőhelyes zsinagógát erőteljes keleties hatás, sokszínű nyerstéglahasználat és a belső térben látható öntöttvas szerkezet jellemzi. A II. világháború idején itt volt a budapesti gettó határa. A zsidónegyedet bemutató, idegenvezetővel kísért túra 

A legkedveltebb helyek külföldi turisták szerint


Szabadulós játékok


A szabadulós játékok alapja általában mindenhol ugyanaz: van egy alapsztori – közeleg valami katasztrófa, jön a gyilkos, üldöznek a kalózok, mindjárt felrobban az atombomba –, és a szobát nyitó kulcsig, illetve a katasztrófa megakadályozásához sorozatos feladványok, számkódok megfejtésén vezet az út. A kijutásra a csapatnak 60 perc áll a rendelkezésre, bár ahogy a szabaduló szobák gyarapodnak, vannak már extra hosszú, kétórás játékok is. De mivel itt folyamatosan koncentrálni kell, valamint számolni a bezártság érzéssel, a 60 perc is elég megterhelő tud lenni. A feladat nem könnyű, általában még a csoportok felének sem sikerül kijutni, a pórul jártak pedig csak kapkodják a fejüket, hogy egy ilyen egyszerűnek tűnő feladatot nem tudtak megoldani. Ha egy csapat teljesen elakad, kap némi támpontot a játékvezetőktől, bár a megfejtést természetesen nem. A profik már olyan játékokat is kipróbálhatnak, ahol egyáltalán nem kérhetnek segítséget – bár a játékok többségében erre lehetőség van.
A szabadulós játékok az utóbbi években az egyik legnépszerűbb turistaattrakcióvá váltak Budapesten, amit már exportálnak is a népszerűsége miatt. A TripAdviseren a két legajánlottabb hely a TRAP (Team Race Against Puzzles) és a Claustrophilia.


Barlangászás Budapest alatt

Ez is egy olyan elfoglaltság, ami a helyieknek valószínűleg kevéssé jut eszébe. Az értékelők kiemelik például, hogy remek módja a klausztrofóbia legyőzésének, emellett eleve nem mindennapi, hogy egy világváros alatt ekkora barlangrendszer húzódjon.

Romkocsmák Budapesten

A bérházak belső udvarain és összenyitott lakásaiban dübörög a budapesti romkocsma-élet. A düledező épületeknek ez a hattyúdala – az elkerülhetetlen bontás előtt.

Ahogy az ember belép a bérházak jellegzetes belső udvarára, a műanyag vödrökből kialakított lámpák alá, ismerős kép fogadja. Járjon Budapest bármelyik romkocsmájában, esténként mindenütt emberek nyüzsögnek. A lomtalanításon begyűjtött berendezési tárgyak között nincs két ugyanolyan, a rozoga székeket színesre festették, az ételpultnál virsliért állnak sorba, a dohos pincében DJ pakol, néhányan pedig táncolnak.

A romkocsmák szinte kizárólag Budapest belső kerületeiben találhatóak. Legtöbbjük a VII. kerületben – az egykori zsidónegyedben – áll, de a VI. és VIII. kerületben is akad egy-két hely.

 

 

Copyright © 2006-2010 tours.hu Minden jog fenntartva | Médiaajánlat | Kapcsolat